Hernieuwde Opstapbus ContourdeTwern in gebruik genomen
Door: Remy van Leest

De Opstapbus van ContourdeTwern is dinsdag opnieuw in gebruik genomen. Deze zal naar allerlei plekken in Nederland rijden om mensen een mooie dag te bezorgen. Maar om nog meer mensen te bereiken, die minder te besteden hebben, is ContourdeTwern samen met Stichting MVI met succes op zoek gegaan naar investeerders die hieraan kunnen bijdragen.

Voor Stichting MVI is het de drieëndertigste zorgbus waarvoor zij investeerders hebben gevonden. Op dinsdag kwamen zij bijeen om de overhandiging van de cheque bij te wonen. Helmer de Vries, aanwezig namens Stichting MVI, benadrukt dat het project niet mogelijk is zonder hen. “Het is heel belangrijk dat deze ondernemers dit doen. Zij hebben gemeen dat ze dit niet hoeven te doen, maar toch doen ze het. Zonder hun maatschappelijke betrokkenheid zou voor veel mensen deze dagbesteding verdwijnen. De ondernemers dienen met dit project een enorm maatschappelijk en sociaal belang. Dankzij hen is het mogelijk om een grote groep mensen aan dagbesteding te helpen, iets wat natuurlijk heel belangrijk is voor deze mensen”, sluit De Vries af.

ContourdeTwern rijdt al enkele jaren met de Opstapbus, bedoeld voor mensen met een kleine portemonnee. Tegen een minimale eigen bijdrage worden zij voorzien van een dagbesteding.Om ook deze mensen met het allerkleinste budget voor zo’n dagbesteding te bereiken, moesten er investeerders worden gevonden om de Opstapbus te sponsoren en zo de eigen bijdrage naar beneden te schroeven. Sociaal werker bij ContourdeTwern, Chantal van den broek, vertelt: “De bus rijdt al enkele jaren door Tilburg en we kunnen veel mensen helpen aan een dagbesteding, maar nog steeds is er een grote groep waar de bus te duur voor is. Om de eigen bijdrage naar beneden te krijgen, hebben we de hulp van Stichting MVI ingeroepen. Zij zijn uiteindelijk voor ons aan de slag gegaan om ondernemers uit regio Tilburg te benaderen voor sponsoring”, zo besluit ze.

Barry Brocken, eigenaar van Brocken verhuizingen, is één van de ondernemers. Brocken is niet alleen betrokken met de ouderen omdat hij de bus sponsort. Nee, zijn werk bestaat uit het full time helpen van deze groep. Dit in de vorm van het over verhuizen van spullen tijdens verhuizingen. De ondernemer is ooit alleen begonnen, maar inmiddels bestaat zijn bedrijf uit acht personeelsleden. Hij vertelt: “Ik ben dit bedrijf begonnen met het idee dat ik zelf ook de juiste hulp hoop te krijgen als ik een oudere leeftijd bereik. Het is niet even een tafeltje oppakken en ergens anders neerzetten. Nee, we luisteren echt naar de wensen van de ouderen tijdens de verhuizing. Iedereen in ons bedrijf doet dat met enorme passie. Als je die passie niet bezit, is het ook onmogelijk om bij ons te werken. Vandaar dat mijn team ook nog maar uit acht man bestaat. Ik zou nog veel meer mensen aan kunnen nemen, want er is werk genoeg. Maar niet iedereen bezit de juiste instelling om dit werk te doen. Ik ben daar heel selectief in en op dit moment kan ik met zekerheid zeggen dat iedereen op één lijn zit, wat dat betreft, in ons bedrijf”, sluit Brocken af.

Voor veel ondernemers is het belangrijk dat zij maatschappelijk betrokken zijn. Zo vertelt Bojan Robbe, mede-eigenaar van Nolim, dat hij het korfbalteam van z’n dochter sponsorde, maar hij vond dat hij meer kon doen voor de maatschappij. “Iedereen kan een sportteam sponsoren, zo moeilijk is dat niet. Maar om eens een écht maatschappelijk steentje bij te dragen, besloot ik om dit project te steunen. Ik zag het viavia op LinkedIn voorbij komen en zocht contact met MVI. Zij zijn toen bij ons uitleg komen geven over het project. Ik hoefde niet lang na te denken, want dit initiatief geeft enorm veel voldoening. Daarnaast is het mooi om te zien dat zoveel andere ondernemers ook maatschappelijk betrokken zijn. Dit is gewoon heel belangrijk voor de gemeente Tilburg”, aldus Robbe.

Zonder de investeerders wordt het een lastig verhaal voor veel mensen met een minder grote portemonnee. In het ergste geval kunnen zij niet meer mee met de Opstapbus, wat voor het verlies van sociaal contact kan zorgen. Maar ook de vrijwilligers van de Opstapbus mogen niet vergeten worden. Zij rijden zeven dagen in de week rond om iedereen naar her en der te brengen. Frans van Gerwen is zo’n vrijwilliger. Hij zet zich inmiddels vijf jaar in voor ContourdeTwern en is chauffeur van de Opstapbus. Hij gaat gemiddeld drie keer per week met de mensen op pad, iets wat hem veel plezier doet. “Het vervoeren van de mensen brengt je op veel plekken. Soms ben je een hele dag op pad naar een museum, een andere keer hoef je alleen wat personen op te halen. Het is heel divers, wat het meteen ook heel leuk maakt. Het contact met de mensen, de bijzondere verhalen, daar haal ik veel voldoening uit. Dat doet echt wat met me”, aldus Van Gerwen.

Hij vervolgt: “Ik kwam uit dienst en wilde nog niet gaan werken. Op een dag zag ik op tv een reclame voorbijkomen over vrijwilligerswerk in het buitenland. Ik heb dit toen drie jaar gedaan. Ik heb daar veel geleerd en veel plezier gehad aan mijn tijd in het buitenland. Maar na deze periode kwam bij mij het besef dat ik graag in Nederland wilde settelen, dus ik besloot terug te keren. Ik pakte mijn ‘normale’ leven in Nederland weer op, maar besloot om het vrijwilligerswerk er bij te blijven doen. Inmiddels ben ik veertig jaar verder en ben ik nog steeds actief voor anderen. Het vrijwilligerswerk loopt als ware als een rode draad door mijn leven”, sluit Van Gerwen af.

De Opstapbus rijdt al enkele jaren rond door Tilburg. Tot voor kort was het slechts een sticker loze witte Spinter-bus. Maar sinds dinsdag is daar verandering in gekomen. Hans Priems, eigenaar van Sign People, heeft gratis heel de bus bestickert en alle bedrijfsnamen- en logo’s mooi op de Opstapbus verwerkt. Ook Priems draagt zo op zijn eigen manier bij aan de bus van ContourdeTwern. “Ik word jaarlijks door veel mensen benaderd om te sponsoren. Natuurlijk kan ik niet op alles ja zeggen, want ik kan mijn spullen niet gratis weggeven. Maar voor sommige mooie doelen, waarvan dit er absoluut één is, maak ik graag een uitzondering”, aldus de specialist in reclame-uitingen.

TOP