Het aantal meldingen over verwarde mensen bij de politie is verdubbeld. In 2018 zijn er meer dan 90.000 meldingen binnengekomen, zo meldt het NRC. Een stijging van 45.000 meldingen ten opzichte van acht jaar geleden. Blijkt uit opgevraagde gegevens van de politie.

Vooral in de politieregio’s Rotterdam, Oost-Brabant en Noord-Nederland waren er aanzienlijk meer stijgingen. In Noord-Holland liep het aantal juist iets terug. In de stad Amsterdam werden de meeste meldingen gedaan.

Dagelijks krijgt de politie meldingen over verwarde mensen. Variërend van psychiatrische patiënten die verward op straat lopen, tot verwarde mensen die stemmen in het hoofd horen. Dagelijks maken agenten de meest schrijnende situaties mee.

Volgens de politie heeft de stijging van het aantal meldingen te maken met minder bedden in de psychiatrische inrichtingen. Door de bezuinigingen zijn er bedden verdwenen, waardoor er meer mensen thuis of op straat te vinden zijn.