Een kleine meerderheid (52%) van de ouderen in Nederland geeft aan geen probleem te zien in het samenwonen met studenten. Dit blijkt uit een enquete van ANBO in samenwerking met ZEMBLA. Behoud van zelfstandigheid is voor de ouderen wel van belang.

De ZEMBLA-uitzending ‘Oude bomen moet je niet verplanten’, gaat over het samenwonen van studenten met ouderen. Noodgedwongen komen die verschillende generaties soms tot elkaar. Zorginstellingen verhuren woonruimtes aan studenten, om zo leegstand te voorkomen. Deze oplossing is uit nood geboren, maar voor velen een oplossing.

Tevens maken de huidige bewoners nieuwe vriendschappen en waait er een frisse wind door de instelling. Doordat de jongeren zelf de leefomstandigheden meemaken in de zorg, komen ze in actie. Vanaf maandag start de site Geefouderenhunstemterug.nl om de problematiek in de zorg opnieuw onder de aandacht te krijgen.

Ondanks dat de studenten leegstand kunnen verkopen, geeft een klein deel van de ouderen aan liever niet te willen samenwonen. Ook als dit de leegstand voorkomt. “Zelfstandigheid is een groot goed, maar het samenwonen en samenleven is van enorm belang. De ouderen hebben elkaar nodig”, zo stelt ANBO.