Seniorenorganisatie KBO-PCOB heeft juni uitgeroepen tot maand tegen cybercrime. Vanaf maandag 3 juni start er een landelijke voorlichtingscampagne voor ouderen om zich te kunnen weren tegen de gevaren van de online wereld. Elke woensdag in deze maand wordt omgedoopt tot ‘gehacktdag’, waarin ouderen kennis maken met voorbeelden van online fraude.

KBO-PCOB maakt zich hard voor de kwetsbaarheid van ouderen die de online wereld proberen te verkennen. Dagelijks lopen zij potentiële gevaren tegen het lijf en de belangenorganisatie probeert deze samen met haar 250.000 leden te tackelen. Dat gaat niet in één dag, daarom worden er werkelijks video’s getoond hoe je fraude kunt herkennen en weren.

Volgens de seniorenorganisaties gebruikt negen op de tien ouderen dagelijks internet. Ook bezitten zij twee tot drie apparaten waarop zij online kunnen gaan. De vaste computeren wordt het meest gebruikt door de ouderen, de tablet en laptop volgen daarna. zeven op de tien ouderen gebruikt social media zoals WhatsApp, Youtube en Facebook.

Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat één op de tien ouderen te maken heeft gekregen met cybercriminaliteit. De vrees voor online fraude is bij ouderen echter veel groter. Zo geven vier op de tien ouderen aan bang te zijn voor deze tak van criminaliteit.

Meer informatie over de campagne vind je hier.