Er heerst een taboe over seksualiteit onder ouderen waardoor er gedacht wordt dat mensen boven de vijftig, zestig en zeventig en ouder niks meer aan seks doen. Onterecht en daarom organiseert Zorggroep Noordwest-Veluwe een symposium om te praten over ouderen, intimiteit en seksualiteit.

In de verzorgingshuizen wordt er nog volop aan sensualiteit gedacht. En het blijft niet bij denken, volgens seksuoloog Ingrid van Kempen op NPO Radio1. Onder de ouderen is er een grote groep die gewoon nog seksueel actief is. Daarnaast zijn er ook veel ouderen die het wel zouden willen, maar door allerlei beperkingen niet meer kunnen.

Van Kempen vertelt: “Het taboe wat nu leeft is onjuist. Maar gedeeltelijk houden de ouderen dat zelf in stand. Ze praten nauwelijks over hun verlangens en daarmee wordt het seksgesprek onder de duim gehouden. Ook het feit dat jong en aantrekkelijk vaak in verband met seks wordt gebracht in plaats van oud, werkt niet positief mee.

De afstand tot seks of intimiteit die ouderen kunnen ervaren, kan tot grote problemen leiden. Van Kempen: “Ouderen die niet seksueel actief zijn maar dat wel willen, geven aan dat ze minder gelukkig zijn, meer stemmingsproblemen hebben en vaker eenzaam zijn.”