Na mijn eerste oplevering van een zorgbus ben ik van mening dat iedereen dat minimaal één keer moet meemaken!

Nu ben ik persoonlijk geen autoliefhebber en is een auto, of in dit geval een zorgbus, voor mij gewoon een ding wat je van A naar B moet brengen. Vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld zou je denken. Heb ik dat toch even verkeerd ingezien!

Voor velen van jullie, die bekend zijn met de Stichting MVI, is het bekend dat door alle wijzigingen in de wet het voor zorginstellingen lastig is om vervoer te realiseren. Met alle wijzigingen is vervoer zo ongeveer het laatste waar men aan denkt….Tot dat het vervoer weg dreigt te vallen of daadwerkelijk verdwijnt.

Zonder dat we het beseffen is vervoer een noodzakelijk kwaad om echt van A naar B te komen. En ook weer terug.

In ieder geval was het iets waar ik me niet mee bezig heb gehouden.

Dus toen ik naar mijn eerste oplevering mocht, dacht ik: “dat doe ik even”.

Op de locatie werd ik opgevangen, kreeg een kopje koffie en terwijl ik plaats nam zag ik diverse ondernemers binnen komen druppelen. Van de lokale ramenwasser tot aan de grotere ondernemingen. Ik raakte lichtelijk onder de indruk van het feit dat men ruimte heeft gemaakt in de agenda om bij een onthulling van een zorgbus aanwezig te zijn.

Kennismaken
“Kom kennismaken met de initiatiefnemer van het realiseren van de bus” zorgt ervoor dat ik onderbroken werd uit mijn rondkijken.

Een meneer van in de 50 komt op mij afgerold in zijn rolstoel en stelt zich met een enorme dankbaarheid aan mij voor. Zelf komt hij niet meer goed uit zijn woorden, maar zijn vrouw begint te vertellen en schetst een beeld van zijn leven tot op dat moment. Oftewel zonder toegang tot de nieuwe zorgbus.

Dag in, dag uit brengt hij door in de rolstoel en daarmee is het voor hem moeilijk om even de deur uit te gaan. Alles moet tot in detail gepland en geregeld worden, zelfs als hij een kleine boodschap zou willen halen bij de buurtsuper om de hoek.

Dus even naar een zorginstelling of op vakantie gaan is, op zijn zachtst gezegd, een uitdaging. Daar kunnen hele draaiboeken voor gemaakt worden.

Daarbij is een kilometer of 10 rollen met je rolstoel naar de dagbesteding van de zorginstelling niet te doen!

De onthulling
Dan is het tijd voor de onthulling en overdracht van de zorgbus aan de zorginstelling. Een paar zakelijke praatjes en dan wordt het doek van de zorgbus verwijderd. Een prachtige wagen waar diverse mensen én rolstoelers in vervoerd kunnen worden. De diverse lokale ondernemers nemen de bus eens goed in zich op en gaan dan op zoek naar hun eigen logo’s. Want door hun bijdrage kan deze bus de komende jaren rijden en uiteraard mag dat zichtbaar zijn. Iedere ondernemer is trots op hun logo, maar het mooiste

is dat ze nog trotser zijn op de bus…..Want die gaat nog vele mensen helpen om de deur uit te kunnen en ondernemend door het leven te gaan.

Ja, iedereen moet een keer een oplevering van een zorgbus meemaken!