Stichting MVI (Mobiliteit Voor Iedereen) heeft bij Volkswagen Bedrijfswagens een order geplaatst voor de levering van 68 elektrisch aangedreven e-Crafter rolstoelbussen. Daarmee is MVI de eerste grote vervoerder die nog dit jaar emissievrij rolstoelvervoer voor de zorgmarkt op grote schaal mogelijk maakt.

Door de wet WMO-2015 wordt zorgvervoer nog maar deels of zelfs helemaal niet meer vergoed. Stichting MVI maakt rolstoelvervoer voor minder mobiele ouderen naar bijvoorbeeld zorginstellingen of dagbesteding toch mogelijk. Ze focussen zich op de financiering, aankoop en slimme exploitatie van zorgvervoer. Zo draagt MVI bij aan de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen en andere kwetsbare groepen.

Voor MVI, dat zonder winstoogmerk opereert, staat 2020 in het teken van de uitrol van milieuvriendelijk, elektrisch zorgvervoer. Voor het invullen daarvan hanteerde MVI als uitgangspunten onder meer gunstige kosten (lager dan van dieselmodellen), gemak (te besturen met rijbewijs B), goede en eenvoudige oplaadmogelijkheden én directe beschikbaarheid.

Alle punten afgevinkt
De Volkswagen e-Crafter rolstoelbus is voor MVI dé auto die aan al die eisen voldoet. De rolstoelbus – ontwikkeld in samenwerking met ombouwspecialist Tribus – heeft twee eenvoudig toegankelijke rolstoelplekken. Als deze niet worden gebruikt, zijn acht volwaardige zitplaatsen beschikbaar. Rijbewijs B volstaat om de bus te mogen besturen. De e-Crafter rolstoelbus heeft een actieradius van 173 km* en is geschikt voor snelladen met 40 kW. Dat betekent onder meer dat het accupakket in drie kwartier tot 80% is te laden. Volledig laden duurt een uur. Daarbij biedt de e-Crafter een hoog comfortniveau en de zekerheid van acht jaar garantie op de accu. Bovendien is het onderhoud gedurende de eerste acht jaar inbegrepen, wat bijdraagt aan de gunstige gebruikskosten of TCO (Total Cost of Ownerschip).

In heel Nederland
MVI neemt in eerste instantie 68 e-Crafter rolstoelbussen in gebruik. Naar verwachting loopt dit aantal nog dit jaar op tot 100 bussen. Daarmee is MVI in staat om in heel Nederland betaalbaar, fluisterstil, comfortabel en duurzaam zorgvervoer aan te bieden. De e-Crafter rolstoelbussen worden geleverd door Auto Muntstad en Volkswagen Pon Financial Services is de partij die de financiële leaseconstructie faciliteert.