Zinvolle dagbesteding is ook bij dementie belangrijk. Hersenonderzoek wijst uit dat bezig blijven het ziekteproces vertraagt. Vooral door actief bezig te zijn en dingen te doen die je leuk vindt. In deze blog geven we je tips wat je wel en niet moet doen bij dementie. En waarom zinvolle dagbesteding zo belangrijk is voor deze doelgroep!

Actief blijven

Belangrijk voor deze doelgroep is dat mensen veel vaardigheden zelf moeten blijven doen. Want wat je niet meer doet, raak je kwijt. Zelfredzaamheid houdt het brein gezonder, omdat het getraind en uitgedaagd blijft. Ook werkt dit actief blijven tegen angst en depressie.

Actief blijven is ook belangrijk om geen vocht in de benen te krijgen. Een stukje wandelen, of even dansen, dat is een goed idee! Dan gaat het vocht dat in de benen zit weer vloeien.

Sociale, fysieke en cognitieve vaardigheden blijven activeren is erg belangrijk voor mensen met dementie. Dan kunnen ze zelfs langer thuis blijven wonen. En de variatie van thuis zijn én een uitje naar een dagbesteding is dan een mooie combinatie.

De verveling slaat toe

Mensen met dementie kunnen zelf niets meer bedenken om te doen. De verveling slaat toe: daarom gaan ze vaak op tafel tikken, wrijven, roepen of rondlopen. Spelletjes zijn vaak te moeilijk, dat is te veel inspanning. Daarom zijn er speciale dagbestedingen gericht op mensen met dementie. Iemand die een vorm van dementie krijgt, is niet ineens zijn hoofd kwijt. Binnen dat hoofd zijn er nog genoeg mogelijkheden om de dag door te brengen.

Wat voor activiteiten kun je doen met dementie?

Soms lijkt iets voor jezelf een beetje kinderachtig, maar iemand met vergevorderde dementie kan er veel plezier aan beleven. Blijf de persoon wel altijd als een volwassene behandelen!

Pas je vooral aan aan wat de persoon met dementie leuk vindt om te doen. Niet om wat je zelf leuk lijkt om te doen.

Zo kun je bijvoorbeeld liedjes zingen van vroeger, heel herkenbaar voor ze. Zingen ontspant, maakt vrolijk en leidt af van de beperking.

Wat kun je beter niet doen bij dementie?

Als je iemand verzorgt met dementie is het belangrijk dat je geen onnodige handelingen gaat overnemen. Mensen moeten zoveel mogelijk zelf blijven doen. Zoals eerder gezegd, anders wordt vergeten hoe het moet. Echt cruciaal.

Zorgvervoer blijkt onbetaalbaar

Betaalbaar zorgvervoer regelen van en naar de zo belangrijke dagbesteding is niet altijd makkelijk.

Zorginstellingen hebben steeds meer moeite met het regelen van dit vervoer. Dit is waar wij als stichting mee helpen. Zo helpen wij de kwetsbare doelgroep naar de zinvolle dagbesteding te gaan! Hoe we dat precies doen, is op onze website te lezen.