Je hoort er de laatste tijd veel over. Eenzaamheid in vakantietijd. En dat is ook niet gek. Iedereen gaat maar weg, leuke foto’s op social, dat is voor veel mensen confronterend.

Er is ook een grote groep die niet op vakantie kan. Voor sommige thuisblijvers is het geen makkelijke tijd. Een aanzienlijk deel van de ouderen in Nederland voelt zich namelijk weleens eenzaam. En als hun naasten op vakantie zijn, wordt dit gevoel vaak nog versterkt.

Laat van je horen!

Wij zetten ons graag in tegen eenzaamheid. Maar ook jij kunt helpen. Laat van je horen! Een telefoontje, appje of kaartje vanaf je vakantieadres kan al het verschil maken. Videobellen geeft nét even wat meer gevoel mee dan een appje. Dit soort kleine gebaren zijn betekenisvol voor mensen die zich alleen voelen.

Omgaan met de hitte

En wat ook nog meespeelt is de hitte. Dat maakt het voor ouderen bijvoorbeeld niet gemakkelijk wat te gaan ondernemen. Vraag er eens naar bij ze. Vraag eens hoe het iemand met deze hitte vergaat. Is er genoeg verkoeling?

Maak eenzaamheid in vakantietijd bespreekbaar!

Als je het van tevoren bespreekbaar maakt, kun je misschien samen een activiteit bedenken voor de thuisblijver. Wordt er misschien iets leuks georganiseerd? Is er een dagbesteding waar iemand naar toe kan? Of denk aan een wandelclub, een buurthuis, museum, een bibliotheek, vereniging?

Ook handig om de juiste verwachtingen te scheppen. Beloof niet veel te zullen bellen, als je deze belofte niet waar kunt maken.

Ook wij helpen mee

Wij zetten ons al jaren in tegen eenzaamheid. Dit doen we door te zorgen voor betaalbaar vervoer voor zorginstelling. Zo kan iemand vervoerd worden naar bijvoorbeeld die dagbesteding. Wil je hier een steentje aan bijdragen? Dat kan op verschillende manieren. Je kunt éénmalig doneren (als particulier of bedrijf) of je wordt MVO partner als bedrijf. Wij vinden het allemaal mooi ?.